صنعت سبز، اندیشهی سبز
صنعت سبز، اندیشهی سبزصنعت سبز تلاش دارد پاکتر تولیدکند، کمتر بیالاید و سطح منابع تجزیهپذیر محیطزیستی را گسترش دهد. بهرهبرداری غیرمسئولانه از محیطزیست، توسعهپایدار را با مخاطرات جدی مواجه میسازد. آسیبهای پوششگیاهی و آلودگیهوا از جمله مشکلاتی است که با صنعتیشدن کشورها و افزایش مصرف انرژی شدت مییابد.
یکیاز محورهای اصلی توسعهی پایدار، چگونگی تعامل بین بخش تأمین انرژی و محیطزیست است. توسعه پایدار، رویکرد نوین جهان متمدن را حرکت از «محیطزیست اقتصادی» بهسوی «اقتصاد زیستمحیطی» میداند.حراست از محیطزیست بهوسیلهی همیاری متخصصان منابعطبیعی، کارشناسان محیطزیست، کارشناسان حوزهی اقتصادی و دولتمردان امکان پذیر خواهد بود. مصرف انرژی بهعنوان یکیاز مهمترین پیشنیازهای صنعت و بهتبع آن، افزایش مواد آلایندهی حاصلاز سوختهای فسیلی بهشدت نگرانکنندهاست. در اینشرایط، افزایش هرچه گستردهتر فضایسبزِ مفید و مؤثر، در محدودکردن آلودگیهای صنعتی یا شهری ضرورت مییابد. استفاده از درختان و درختچههای مقاوم، علاوه بر تصفیهی هوا و آب و خاک، نقش مهمی در کاهش آلودگیصوتی و فرسایشخاک دارد و باتقویت زیبایی بصری بهروحیهی مثبت و نشاط شهروندان کمک میکند.
بدونشک توسعهی پایدار بدون محور قراردادن امر توسعهی انسانی، در مقولهی حفاظت از محیطزیست نیز ناموفق خواهدبود. جهان به انسانهایی نیاز دارد که سبز بیندیشند و اندیشهها به جهانی نیاز دارند که سبز باقیبماند. نقش صنعت و اقتصاد در زندگی بشر قابل چشمپوشی نیست. پس ایدهی توسعهی پایدار، صنعت سبز را بهدنیای امروز پیشنهاد میدهد.
«قانونگیاه» در مشفق
هاموننایزهی مشفق، طرح گسترش فضای سبز خود را با تدوین برنامهای 5 ساله برای انتخاب گونههای گیاهی منطبق باشرایط اقلیمی کاشان و مقاومسازی بافتگیاهی دنبال میکند. اکنون این شرکت در مسیر ایجاد فضایسبز در زمینهای اطراف کارخانه، به پوششسبز 17 هکتاری نزدیک شدهاست.
بافت درختان این مجموعه بهطور عمده شامل کاج تهران، کاج مشهد، زیتون خوراکی، زیتون تلخ، ژونی فروس و اکالیپتوس است. روش آبیاری فضایسبز هاموننایزه بهصورت تحت فشار قطرهای و بدون اتلاف منابع است. این موفقیتها سازمان محیطزیست کاشان را بر آن داشت تا هاموننایزه را بهعنوان «فعال محیطزیست» معرفیکند.
همچنین، ساختمانهای مرکزی مشفق و هاموننایزه در تهران، برای کمک به زیباسازی و پاکسازی هوای شهر و اقدامی نمادین در زمینهی استفادهی بهینه از پوششگیاهی، به «بامسبز» آراستهشدند. درختکاری درهنگام کلنگزنی طرحهای مختلف گروه توسعهیصنعتیمشفق نیز سنت پا برجایی برای یادآوری اهمیت توسعهی پایدار است. توسعهی پایدار عبارتاست از توسعهای که نیازهای زمان حال را برآورده میسازد و درعینحال مانعی برای برآوردهشدن نیازهای نسل آینده پدید نمیآورد. بهاین امید که «قانونگیاه» همواره در مشفق رعایت و اجرا شود.
